From Bosanska sofra |
1 kg jabuka
200 g šećera
malu ulja
1 pakovanje jufki za baklavu
30-ak g putera
50-ak g oraha
50-ak g griza ili prezle
Agda
800 g šećera
700 ml vode
1 kesica vanilin šećera
1-2 kašikice soka od limuna
Ogulite i izerendate jabuke. Na zagrijano ulje dodati jabuke i prziti ih 5-10 min. Dodati šećer i pržiti još minutu-dvije.
Na stol postaviti jufke i izrezati ih na prutiće širine 4 cm. Svaki dio jufke premazati otopljenim puterom, na kraj svakog prutića dodati po kašiku prženih jabuka, malo isjeckanih oraha i malo griza. Uzeti po dva lista jufke i zamotati tako da dobijete trokutić. Postupak ponavljati dok ne potrošite jufku i fil.
Postupak izrade:
![]() |
From Sehara s receptima |
Tepsiju podmazati uljem, poredati trokutiće jabukovače i staviti u rernu da se peće otprilike pola sata (dok ne dobiju zlatno-smećkastu boju) na najvećoj temperaturi.
Agda
U šerpu nasuti vodu, šećer, vanilin šećer i limunov sok i prokuhati.
Hladnom agdom preliti vruću jabukovaču.
9 comments:
obožavam sve sa jabukama pa tako i ovo,super!
Odlicna je!!!
nešto slično pravim ali drugačije zamotam
vidi oga ja nadje...:) pa kako mi nisi javila da imas blog lopuzo jedna... ????
Dobro nam dosla u blogerske vode...:)
E draga Mediha, ma evo i ovdje sam, ali nemam vremena da ista postavljam :)
Kako lijepo izgleda! Pokušat ću idući put slagati na taj način:)
Hej Selma.. :) Imas male nagradice da pokupis kod mene na blogu..pa zavitri kad mozes.. :)
pozdrav iz slovenije, obožujem bosansko kuhinjo.
med blogi ki jim sledim se odkrila da lahko "burek" zlagam tudi na način kot si ti naredila svojo jabukovačo
lp,
Najbolja je! Pravila sam vise puta i ko god je probao odusevio se! Hvala za recept!
Post a Comment