18.11.08

Hašure

Hašure je jelo od raznih vrsta voća i zrnastog povrća koje se pravi samo jedanput godišnje, desetog dana mjeseca muharrema, ove godine je to 19-og januara, i dijeli se rodbini, prijateljima, komšijama. Deseti dan muharrema, Allahov poslanik Nuh a.s. i njemu odani sastavljaju sve što je ostalo od artikala i prave jedno jelo, koje će postati simbolom zajedništva male grupe vjernih i odanih, simbolom jela koje će im Allahovom voljom omogućiti da prežive i na taj dan ugledaju kopno.

Deseti dan mjeseca muharrema naziva se Danom Ašure, ili u narodu poznato kao Hašure. Preporuka Božijeg poslanika Muhammeda a.s. je da se posti 9. i 10. muharrem, ili 10. i 11. dan ovoga mjeseca. Na ovaj dan se spravlja i posebno jelo hašura, jelo koje se spravlja jedanput u godini: samo ime je nastalo od arapskog ‘ašere što znači deset. Svi sljedeći događaji su se desili na dan Ašure: Ademovo a.s. pokajanje je uslišano; Nuhova a.s. lađa je spašena od potopa; Junus a.s. je izašao iz ribinog stomaka; Ibrahim a.s. je spašen, i nije izgorio u Nimrodovoj vatri; Idris a.s. se živ uzdigao na nebo; Jakub a.s. je našao svoga sina Jusufa a.s. i ponovo je progledao; Jusuf a.s. je izašao iz bunara; Ejjub a.s. je ozdravio; Musa a.s. je prošao kroz Crveno more; Isa a.s. se rodio. U ranoj historiji islama, u vrijeme Bitke na Kerbeli, ponovno će se dogoditi situacija u kojoj će mala skupina odabranih i vjernih ostati u okruženju, bez hrane, vode, izmorena od duge borbe. To je vrijeme kada na Kerbeli biva ubijen hazreti Husejin, sa svojim najodanijim prijateljima i suborcima. I tada mala skupina odanih, izgladnjelih, mahom žena, staraca i djece, sabira na jedno mjesto ostatke prehrambenih artikala i pravi jedno jelo, koje svi preživjeli dijele. Istovremeno, na bojnom polju ranjenici – žedni, izmučeni, sa veoma malom količinom vode, svaki od njih, u smrtnom času ostavljaju gutljaj vode svom suborcu, u nadi da će baš taj gutljaj tom čovjeku biti sevep preživljenja. Tako su i moje nana, mama, amidžinca, komšinice u ovom ratu skupljane to zrnevlje, pravile hašure i dijelile, pitajući se da li će im to u životu biti posljednje. Zato ću i ja ove godine, odovjiti vremena, napraviti hašure i otovriti vrata svojoj rodbini, komšijama i prijateljima, pružiti im po čašu hašure i poželjeti svima jedinstvo i solidarnost koje to hašure predstavlja.

From Bosanska sofra


Sastojci:

• karanfilčić
• cimet (štapić)
• po potrebi šećera
• po potrebi vode
• malo soli
• suhe šljive
• suhe kruške
• suhe smokve
• suhe kajsije
• grožđice
• brusnice
• smreka
• hurme
• trešnje
• višnje
• maline
• kupine
• jagode
• borovnice
• ribizle
• jabuke
• banana
• orasi
• badem
• lješnjak
• kikiriki
• leblebije
• leća
• riža
• grah
• ječam
• pšenica
• zob
• kukuruz (šećerac)
• naranča
• limun
• mandarina
• klementina
• mango
• papaja
• ananas
• breskva
• dinja
• zrno-dva bibera
• zrno kahve
• ćurekot
• susam
• kim
• mak
• sjemenke suncokreta
• sjemenke tikve
• itd itd

Hašure (ili Ašure) je miješani kompot od mnogo vrsta voća i zrnatog povrća Treba biti najviše 70 vrsta, ali ako se ne može toliko skupiti onda mora biti najmanje 7 vrsta.

One vrste voća i povrća koje se teže kuhaju (riža, zob, ječam, kukuruz, badem, orah…) trebaju se posebno kuhati i ta se voda ocijedi i malo propere. Ili se samo natope u vodi preko noći. Zatim se sastave sa ostalim vrstama i kuhaju.

Različito voće se može kuhati sve zajedno u jednom loncu ili svaka vrsta posebno, pa da se poslije sve sastavi, uz dodatak šećera. U toku kuhanja se dodaju cimet i karanfilčić i ko želi malo, vrlo malo soli.

U pravilu se ne smije raspadati (a mora biti kuhana) ni jedna vrsta voća, odnosno povrća.
Ukoliko ne želite da vam hašure bude tamno onda trebate izbjegavati da stavljate bobičasto, crveno voće, ponajprije mislim na borovnice.

Agrume, naranča, limun, grejfut – ako su neprskani, treba skuhati sa korom u jakoj agdi.

3 comments:

l said...

SVAKA CAST Selma, podsjetila si me da bih mogla staviti jos par sastojaka u hasure
Samo mi nije jasno zasto najvise 70 sastojaka?
Dobro minimum, ali zasto je odredjen maksimalni broj sastojaka?
Kakve to ima veze?
Pozdrav, Lejla
lejaap@xs4all.nl

Selma said...

Draga Lejla, vjeruj da ne znam zasto je to tako. Samo sam tako naucila od svoje mame i nane. :)

Edina Lazovic said...

Bravo Selma samo jos jedna napomena ide od 7-77 namjernica i koliko god se stavi treba da bude neparan broj. Ne potaj me zasto, ne znam nana rahmetli mi ostavila informaciju u amanet. Pozdrav