27.11.08

Ljubavne jabuke

Sjećam se ovih jabuka još dok sam bila djevojčica, jela sam ih na Baščaršiji u slastičarni Egipat.
Ovaj put nisam imala boje za namirnice, zato su ovako blijede, a inace treba da budu crvene.

From Bosanska sofra


4 jabuke
4 kašike šećera
400 g šećera u kockama
50 ml vode
1 kašikica crvene boje
1 kašikica arome vanilije
1 kašikica octa
4 drvena štapića

Jabuke operite, odrežite im peteljke, posušite i u njih zabodite drvene štapiće,
U loncu zagrijte šećer u kockama, vodu, boju, aromu vanilije i ocat. Kad se to ukuha, lonac odmah skinite s vatre i stavite u posudu s hladnom vodom. Jabuku po jabuku potopite u sirup i držite ih toliko dugo dok ne budu omotane dovoljnim slojem.

No comments: