18.11.08

Ćetenija

"Ćetenija je jelo koje se "konča" zimi na sijelima, a ujedno je vrsta zabave." Alija Lakšić ....
Ćetenija mi je u lijepom sjećanju ostala još dok sam bila mala. Danas je pravi samo moja amidžinca, ali i ona jako rijetko. Najzanimljivije je što ćeteniju ne možete praviti sami, što se u njenu izradu moraju uključiti svi ukućani :)... Dok je jedete izgovarajte POP, ako probate znat ćete o čemu vam govorim :)
Recept preuzet iz knjige Bosanski kuhar od Alije Lakšića

From Bosanska sofra


Sastojci:
  • 1 kg brašna
  • 1 g šećera
  • voda
  • malo soka od limuna
  • malo ulja
Dan prije brašno ispečete nasuho. Peći na laganoj vatri i stalno miješati da ne izgori. Brašno se mora dobro ohladiti, zato se peče dan ranije. Cijeli kilogram brašna nećete potrošiti ali ga mora biti više.

Ušpinovati šećer uz dodatak vode i malo limunovog soka. Ostaviti da se ohladi, dakle da se šećer stvrdne.

Rukama namazanim uljem, iz posude podignete ohlađenu šećernu masu. Trljajući rukama napravite valjak i i dalje presavijate i presavijate dok masa ne pobijeli, a zatim se od te mase napravi obruč.

Zatim se postavi sinija, ili sto na kojoj se razastre brašno. Šećerno kolo se stavi na sredinu sinije i opet dobro sastavi kako se ne bi rastavljalo u toku rada. Oko sinije se okupi 5-6 ljudi, obično djevojaka. Kolo se pomalo posipa brašnom i svi ga okreću na siniji, stiskaju i okreću. Okreće se sve dok se ćetenija ne pođe “končati”, dodaje se pomalo brašna, ne previše i nastavi se okretati dok se potpuno ne iskonča. Ako u ćeteniji ima gutica, znači da nije dobro iskončana.

Prostorija u kojoj se pravi ćetenija, ne smije biti pretopla.

Gotova ćetenija se prvo malo ohladi (vani ili u hladnoj prostoriji) a zatim se izreže na komadiće i poslužuje. Najbolja je ako se pojede već prvi dan, poslije se slijepi. I obavezno je pravite u društvu dragih ljudi. A kada je prvi put stavite u usta, izgovorite POP! :) hihihihi…. Izgleda poput pamučnih niti.

Pogledajte video na ovom linku: http://www.cyberbulevar.com/kuhar/tradicionalna-bh-kuhinja/cetenija/20070816/

5 comments:

Vera said...

Volela bih ovo da probam da napravim,i probam ukus,samo neznam hocu li uspeti.Brasno u rerni pecem?Kakvu finalno pecenu boju treba da ima?

Selma said...

Vera, brasno ne peces u rerni nego u tavi ili serpi na plati i ne smije ti puno promijeniti boju, samo malo potamni.
I trebas imti u vidu da se to pravi zimi u hladnoj prostoriji i da to nikako ne mozes napraviti sama. :)

Vera said...

eznam ni da li bih se usudila da probam,tako mi deluje komplikovano! Sve jedno hvala!

maslinka said...

jako mi je drago da sam naletela na tvoj blog... bicu mu cest gost :)

Selma said...

Hvala draga Maslinka. :)