18.11.08

Ćetenija

"Ćetenija je jelo koje se "konča" zimi na sijelima, a ujedno je vrsta zabave." Alija Lakšić ....
Ćetenija mi je u lijepom sjećanju ostala još dok sam bila mala. Danas je pravi samo moja amidžinca, ali i ona jako rijetko. Najzanimljivije je što ćeteniju ne možete praviti sami, što se u njenu izradu moraju uključiti svi ukućani :)... Dok je jedete izgovarajte POP, ako probate znat ćete o čemu vam govorim :)
Recept preuzet iz knjige Bosanski kuhar od Alije Lakšića

From Bosanska sofra


Sastojci:
  • 1 kg brašna
  • 1 g šećera
  • voda
  • malo soka od limuna
  • malo ulja
Dan prije brašno ispečete nasuho. Peći na laganoj vatri i stalno miješati da ne izgori. Brašno se mora dobro ohladiti, zato se peče dan ranije. Cijeli kilogram brašna nećete potrošiti ali ga mora biti više.

Ušpinovati šećer uz dodatak vode i malo limunovog soka. Ostaviti da se ohladi, dakle da se šećer stvrdne.

Rukama namazanim uljem, iz posude podignete ohlađenu šećernu masu. Trljajući rukama napravite valjak i i dalje presavijate i presavijate dok masa ne pobijeli, a zatim se od te mase napravi obruč.

Zatim se postavi sinija, ili sto na kojoj se razastre brašno. Šećerno kolo se stavi na sredinu sinije i opet dobro sastavi kako se ne bi rastavljalo u toku rada. Oko sinije se okupi 5-6 ljudi, obično djevojaka. Kolo se pomalo posipa brašnom i svi ga okreću na siniji, stiskaju i okreću. Okreće se sve dok se ćetenija ne pođe “končati”, dodaje se pomalo brašna, ne previše i nastavi se okretati dok se potpuno ne iskonča. Ako u ćeteniji ima gutica, znači da nije dobro iskončana.

Prostorija u kojoj se pravi ćetenija, ne smije biti pretopla.

Gotova ćetenija se prvo malo ohladi (vani ili u hladnoj prostoriji) a zatim se izreže na komadiće i poslužuje. Najbolja je ako se pojede već prvi dan, poslije se slijepi. I obavezno je pravite u društvu dragih ljudi. A kada je prvi put stavite u usta, izgovorite POP! :) hihihihi…. Izgleda poput pamučnih niti.

Pogledajte video na ovom linku: http://www.cyberbulevar.com/kuhar/tradicionalna-bh-kuhinja/cetenija/20070816/

6 comments:

Вера said...

Volela bih ovo da probam da napravim,i probam ukus,samo neznam hocu li uspeti.Brasno u rerni pecem?Kakvu finalno pecenu boju treba da ima?

Selma said...

Vera, brasno ne peces u rerni nego u tavi ili serpi na plati i ne smije ti puno promijeniti boju, samo malo potamni.
I trebas imti u vidu da se to pravi zimi u hladnoj prostoriji i da to nikako ne mozes napraviti sama. :)

Вера said...

eznam ni da li bih se usudila da probam,tako mi deluje komplikovano! Sve jedno hvala!

JA U KUHINJI... said...

jako mi je drago da sam naletela na tvoj blog... bicu mu cest gost :)

Selma said...

Hvala draga Maslinka. :)

Unknown said...

jel ima igdje kupiti gotovo u sarajevu?