18.11.08

Salep

Salep je fini, topli, slatki napitak za ove hladne zimske dane, napitak kojeg su nama donijeli Turci, a proširio se po Bliskom istoku, pa sve do Engleske i Njemačke. Salep u prahu se spravlja od nekoliko vrsta divlje orhideje ili samo od gomolj orhideje (Orchis morio, kačun, gorov cvijet, gomolj, vrani luk…) U Sarajevu, na Baščaršiji ga možete probati na slatkom ćošetu, a salep u prahu možete kupiti u Bademu.

“Salep (kaćun, gorov cvijet) tj. pune i svježe gomoljike biljke vade se iz zemlje, operu u hladnoj vodi, a zatim stave nekoliko minuta u ključalu vodu. Nakon toga se suše na suncu ili nekom drugom toplom mjestu i spreme do kuhanja salepa. Kada se sprema salep, gomoljike se kuhaju, a zatim zaslađuju, te se tako dobije gusti slatki napitak posebne arome. prilikom serviranja pospe se malo sa isiotom (đumbir).” Alija Lakšić “Bosanski kuhar”

Salep su, kod nas, početkom 20-og stoljeća prodavali ulični prodavači, na leđima noseći salep u posebnim posudama.

Dakle, salep u prahu je osušeno, mljeveno korijenje nekoliko vrsta divlje orhideje (ili samo gomolj orhideje). Postoji dakle, nekoliko različitih vrsta salepa, a razlikuju se po boji i jačini arome. Neki mu čak pridodaju svojstvo afrodizijaka.
Biljka raste na vlažnim i suhim mjestima, najčešće se može naći na planinama.
Orchis morio se, također koristi i u medicinske svrhe. A i sam napitak osim što je jako ukusan, također je i ljekovit. Koristi se protiv bakterija u organizmu, suhog kašlja, bronhitisa, protiv erozije, sluzokože i probavnog trakta, te poboljšava probavnu i krvnu sliku.

Popularnost salepa u Turskoj dovela je do smanjenja broja divljih orhideja i ilegalno ga je izvoziti iz zemlje. Stoga je salep u prahu zapravo napravljen od umjetnih aroma. U Bosni i Hercegovini Orchis morio je zaštićena biljna vrsta.

From Bosanska sofra


Sastojci:
  • 1 l vode (ili mlijeka)
  • 1 kašika salepa u prahu
  • šećer
  • cimet ili đumbir
Kašiku salepa u prahu pomiješati sa čašom mlake vode da ne bude grudvica. Dodati to u prokuhanu vodu, dodati šećera po želji i par minuta miješati na laganoj vatri, dok se malo ne zgusne. Prije posluživanja posuti cimetom ili đumbirom. Može mu se dodati malo rozina ili narančin cvijet, radi arome i lijepe roze boje.

Salep se u Turskoj priprema s mlijekom, a kod nas s vodom. Izmiješati šećer i salep u prahu, dodti mlijeko i fino izmiješati da ne bude grudvica. Kuhati uz neprestano miješanje dok se fino ne zgusne. Prije serviranja posuti cimetom.

No comments: