18.11.08

Strinin slatki ćevap

From Bosanska sofra


Sastojci:
  • orasi
  • suhe šljive
  • grožđice
  • suhe smokve
  • riža
  • jabuka
  • šećer
  • voda
  • cimet
  • karanfilčić
Šljive zaliti mlakom vodom i malo ih skuhati na laganoj vatri. Izvaditi im košpice. U svaku šljivu staviti po pola jezgre oraha (ili manje)

U šerpicu poredati sloj punjenih šljiva, pa sloj grožđica, pa malo suhih smokava (usitnjenih), pa jednu šoljicu riže (ili manje). To zaliti vodom, dodati jednu šolju šećera (ili više, po vašoj želji) i kuhati na laganoj vatri 40-ak minuta. Pred kraj kuhanja dodati jednu usitnjenu jabuku.

Voće se ne bi smjelo prekuhati, pa da se raspadne, a vode treba biti dovoljno kako ćevap ne bi ostao suh.

Po nekom pravilu u slatki ćevap se stavlja i meso, pretežno pečenica ili bravetina, odnosno kurbansko meso. Ali meni to uopće ne odgovara pa nikad i ne stavljam.

1 comment:

Vera said...

Ovo moram probati!