27.11.08

Jabukovača

Jabukovača mi je najbolja ovako zamotana u trokutiće, tako ostane puno sočnija. Ovako je pravi moja nana, mama, a evo sada i ja :)

From Bosanska sofra



1 kg jabuka
200 g šećera
malu ulja
1 pakovanje jufki za baklavu
30-ak g putera
50-ak g oraha
50-ak g griza ili prezle

Agda

800 g šećera
700 ml vode
1 kesica vanilin šećera
1-2 kašikice soka od limuna

Ogulite i izerendate jabuke. Na zagrijano ulje dodati jabuke i prziti ih 5-10 min. Dodati šećer i pržiti još minutu-dvije.

Na stol postaviti jufke i izrezati ih na prutiće širine 4 cm. Svaki dio jufke premazati otopljenim puterom, na kraj svakog prutića dodati po kašiku prženih jabuka, malo isjeckanih oraha i malo griza. Uzeti po dva lista jufke i zamotati tako da dobijete trokutić. Postupak ponavljati dok ne potrošite jufku i fil.

Postupak izrade:

From Sehara s receptima


Tepsiju podmazati uljem, poredati trokutiće jabukovače i staviti u rernu da se peće otprilike pola sata (dok ne dobiju zlatno-smećkastu boju) na najvećoj temperaturi.

Agda

U šerpu nasuti vodu, šećer, vanilin šećer i limunov sok i prokuhati.

Hladnom agdom preliti vruću jabukovaču.

9 comments:

nlo said...

obožavam sve sa jabukama pa tako i ovo,super!

Вера said...

Odlicna je!!!

Nina said...

nešto slično pravim ali drugačije zamotam

Meddi said...

vidi oga ja nadje...:) pa kako mi nisi javila da imas blog lopuzo jedna... ????

Dobro nam dosla u blogerske vode...:)

Selma said...

E draga Mediha, ma evo i ovdje sam, ali nemam vremena da ista postavljam :)

Sanela Mallory said...

Kako lijepo izgleda! Pokušat ću idući put slagati na taj način:)

Meddi said...

Hej Selma.. :) Imas male nagradice da pokupis kod mene na blogu..pa zavitri kad mozes.. :)

Karmen said...

pozdrav iz slovenije, obožujem bosansko kuhinjo.
med blogi ki jim sledim se odkrila da lahko "burek" zlagam tudi na način kot si ti naredila svojo jabukovačo

lp,

Unknown said...

Najbolja je! Pravila sam vise puta i ko god je probao odusevio se! Hvala za recept!